Apartments Galic
DEUTSCH
ENGLISH
CZ / SK
MAGYAR
Magyar 2
POLSKI
A3 Studio
A5
A6 LUXUS + garden
A10  XXL
Vesna House, Orij
Jelena, Orij
FotoAlbum
INFO !!!

Omis, Croatia


Az árba avárost az illirek alapították, majd a Romai Birodalom hódította meg. A rómaiak Oneum néven alapítottak itt várost. A 9-10. században területét a neretvanok, egy tengeri kalóznép szerezték meg, akik megerősítették a települést. Ekkor épült a Cetina jobb partján álló 10. szazadi roman stilusu Szent Péter templom. 1279-ben a Velencej Köztarsasag es a környező városok, Trau, Sibenik es Klissza összefogtak és a kalózokat elűzték innen. Középkori várának romjai az Adria mellett állnak. 1294-ben a Subicoké volt, majd 1355-ben Hahót Miklós bán foglalta el, ezután királyi vár. 1386-tól a Horvátiaké, de 1394 júniusában Dabisa bosnyák király Horvati Janost kiostromolja. Ezután a Gariaké, de 1401-ben a spalatóiak elfoglalják. Később Hervojáé, majd Nelipcic Jánosé. 1436-tól királyi birtok. 1444-ben a velenceiek foglalták el a várost, melyet a török sohasem tudott bevenni, így a környező területeknek biztonságot nyújtott.


mellett városok:


SPLIT A város helyén eredetileg görög kolónia volt, majd római uralom alá került. A település első lakója Diocletianus császár volt, aki 293-ban palotát épített a barátságos tengeröbölhöz. Lemondása után ide vonult vissza és itt, ebben a 3000 négyzetméteres luxuspalotában töltötte élete utolsó éveit. A népvándorlás során a 7. században a közeli Salona lakossága a hódítók elől a palota biztonságos falai közé menekült. A palota körül alakult ki a későbbi város, mely előbb horvát, majd magyar uralom alá került, amikor 1105-ben Kálmán király seregei vették be. 1116-ban Velence foglalta el, de még ez évben visszatért a magyar uralom alá. 


TROGIR (TRAU) Először az illírek alapítottak itt települést, ők voltak az őslakosok amikor első gyarmatosítóként a Siracusai görögök hódították meg a környéket és Kr. e. 390-ben Vis szigetén megalapították Issát és a Kr. e. 3. században Traguriont. 814 körül Nagy Károly hódította meg a várost. A 10. században Trau a megalakuló horvát állam része lett és a horvát királyoktól kiváltságokat kapott. A Horvát Királyi ház kihalásával a terület a Magyar Királyság része lett és 1105-ben a város megnyitotta kapuit Kálmán király serege előtt. 1108-ban a király a várost kiváltságokban részesítette. 1242-ben ide menekült IV. Béla az üldöző tatárok elől.